Ο ΚΑΙΡΟΣ

 

  
 

  

 

 

 

 

  
 
 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ - ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ Π.Δ. ΥΜΗΤΤΟY

 
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
________________________________________

Βασ. Κωνσταντίνου 47 

28 Σεπτεμβρίου 2015


 

ΕΚΤΑΚΤΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΔΗΜΟΤΕΣ ΚΑΙ ΣΥΛΛΟΓΟΥΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΝΟΜΙΚΗ ΝΙΚΗ ΣΤΟ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΣΤΟ ΑΓΩΝΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΚΡΩΠΙΑΣ ΚΑΤΑ ΥΠ.Ε.ΚΑ ΕΤΟΥΣ 2011, ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΕΙΨΗ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟ Π.Δ. ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΥΜΗΤΤΟΥ


 

ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΜΙΑ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ ΜΕ ΣΤΟΧΟ ΕΝΑ ΝΕΟ ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ ΔΙΑΤΑΓΜΑ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΥΜΗΤΤΟΥ


 

Με την παρουσία πολλών δημοτών, κατοίκων και τοπικών συλλόγων πραγματοποιήθηκε την, Κυριακή 27 Σεπτεμβρίου 2015 στο Δημαρχείο Κρωπίας, η έκτακτη ενημερωτική εκδήλωση του Δήμου Κρωπίας για την ανάλυση και τις συνέπειες της θετικής, για τα συμφέροντα του Δήμου, των κατοίκων και του Υμηττού, προδικαστικής απόφασης του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με την υπόθεση της προσφυγής του Δήμου Κρωπίας κατά ΥΠΕΚΑ (υπόθεση C-473/2014 Δήμος Κρωπίας κατά ΥΠ.Ε.Κ.Α), για το Προεδρικό Διάταγμα Προστασίας Υμηττού.


Εισηγητές ήταν, ο Δήμαρχος Κρωπίας Δημήτριος Ν. Κιούσης και ο νομικός σύμβουλος Δήμου Κρωπίας, Δρ. Απόστολος Παπακωνσταντίνου.


ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΙΟΥΣΗΣ : ΣΤΟΧΟΣ, Η ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΗ ΤΗΣ ΑΚΕΡΑΙΟΤΗΤΑΣ ΤΟΥ ΔΑΣΙΚΟΥ ΟΡΕΙΝΟΥ ΟΙΚΟΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ, Η ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΤΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ & ΔΗΜΟΥ ΚΡΩΠΙΑΣ, Η ΕΞΑΙΡΕΣΗ ΤΩΝ ΟΙΚΙΣΜΩΝ ΠΡΙΝ ΤΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ Π.Δ. ΤΟΥ 1978 ΚΑΙ Η ΣΥΝΕΧΙΣΗ ΤΗΣ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑΣ & ΑΛΛΩΝ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΩΝ ΔΡΑΣΕΩΝ


Ο Δήμαρχος Κρωπίας, Δημήτριος Κιούσης, με μια σύντομη ιστορική αναδρομή περιέγραψε τις διαδικασίες επέκτασης του οικιστικού ιστού της πόλης των Αθηνών στις δασικές ορεινές εκτάσεις του Υμηττού στην δυτική πλευρά και τις κρατικές νομοθετικές παρεμβάσεις για την προστασία του Υμηττού από το 1978 (Π.Δ544/1978) έως σήμερα.

Επέκρινε, τις νομοθετικές και πολιτικές αστοχίες των κρατικών πολιτικών και των αντίστοιχων ρυθμιστικών εκτελεστικών οργάνων (Ο.Ρ.Σ.Α) από το 1985 έως το 2011, έτος που δημοσιεύθηκε χωρίς πραγματική δημόσια διαβούλευση και με προκλητική αγνόηση των απόψεων της τοπικής αυτοδιοίκησης των Δήμων της Ανατολικής πλευράς του Υμηττού (Βάρης, Κρωπίας, Παιανίας) και αιρετών εκπροσώπων τους, το ισχύον Π.Δ. για τον Υμηττό.

Χαρακτήρισε ως πρώτη δικαίωση την απόφαση του ΔΕΕ για τον επίμονο αγώνα διαχρονικά του Δήμου Κρωπίας, στην εξάντληση των νομικών μέσων με την επιστημονική τεκμηρίωση που παρείχε ο έγκριτος νομικός, Δρ. Απόστολος Παπακωνσταντίνου.


Ο κ. Κιούσης και στη δευτερομιλία του όσο και στις απαντήσεις του ξεκαθάρισε για μια ακόμη φορά ότι οι χρόνιες διεκδικήσεις του Δήμου επικεντρώνονται :

  1. στην διασφάλιση πρώτα απ’ όλα της ακεραιότητας του δασικού ορεινού οικοσυστήματος του Υμηττού και στην ένταξη σε καθεστώς προστασίας δασικών εκτάσεων που έμειναν εκτός ζωνών προστασίας (!).

  2. στο σεβασμό και την αναγνώριση των ιδιοκτησιακών δικαιωμάτων δημοτών για αγροτική καλλιέργεια, του δήμου Κρωπίας καθώς και της άσκησης παραδοσιακών ασχολιών, γεωργικής και κυνηγετικής δράσης που συνδράμουν στην προστασία της χλωρίδα και πανίδας και στην αντιπυρική προστασία του Υμηττού.

  3. στην εξαίρεση από το καθεστώς προστασίας οικισμών που προϋπήρχαν του Π. Δ του 1978 και ειδικότερα των οικισμών Σκάρπιζας και μέρους του Κιτσίου (Δήμου Κρωπίας), Χέρωμα (Δ.Ε Βάρης, Δήμου 3Β) και Προσήλιου (Δήμου Παιανίας) και αντιμετώπιση των υπαρκτών ζητημάτων αυθαίρετης δόμησης μετά το 1978.

.

Ο Δρ. Απόστολος Παπακωνσταντίνου, ανέπτυξε τις νομικές ενέργειες που έγιναν τόσο, από τους όμορους Δήμους γύρω από τον Υμηττό (6 Δήμοι) όσο και από πολίτες. Εξήγησε πως, μόνο ο Δήμος Κρωπίας με τον νομικά τεκμηριωμένο λόγο του κατάφερε να εγείρει ουσιαστικά ζητήματα, που οδήγησαν το Σ.τ.Ε να απευθύνει προδικαστικό ερώτημα στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την βασική έλλειψη στην κατάρτιση του Π.Δ : δεν είχε προηγηθεί η λεγόμενη διαδικασία της Στρατηγικής Περιβαλλοντικής Εκτίμησης. Δηλαδή η διαδικασία δημόσιας διαβούλευσης με την οποία να συγκαθορίσουν οι αρμόδιοι φορείς και πολίτες, το αποτέλεσμα της διαβούλευσης. Επιπλέον, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ως διάδικος, πείστηκε από την νομική τεκμηρίωση, πήρε την θέσητου Δήμου Κρωπίας και βοήθησε ώστε να υπάρξουν συσχετισμοί υπέρ των απόψεων του Δήμου. Η προδικαστική απόφαση του Δ.Ε.Ε στις 10 Σεπτεμβρίου 2015, δημιουργεί δεσμευτικότητες από νομικής πλευράς στην Ολομέλεια του Σ.τ.Ε. Αν αυτό συμβεί, σύμφωνα με τον κ. Παπακωνσταντίνου, τότε ακυρώνεται το ισχύον Π.Δ και επιστρέφουμε στο Π.Δ του 1978. Είναι προφανές ότι η κεντρική Διοίκηση θα εκδώσει άμεσα νέο Π.Δ (καθορισμό χρήσεων γης) αλλά θα είναι υποχρεωμένη να ακολουθήσει διαδικασία Στρατηγικής Περιβαλλοντικής Εκτίμησης, άρα διαβούλευση και λόγο στις τοπικές κοινωνίες, πολίτες και αυτοδιοίκηση να επαναξιολογήσουν τις ζώνες προστασίας και τις επιτρεπόμενες χρήσεις. Στο σημείο αυτό κάλεσε ξανά τον Δήμαρχο Κρωπίας με την εμπειρία και γνώση του να πρωταγωνιστήσει ώστε να επικρατήσει η λογική και όχι οι υπερβολές και οι παραλογισμοί. Χρειάζεται πραγματική περιβαλλοντική μελέτη που να ξεκαθαρίζει τις πραγματικές ανάγκες προστασίας τουΥμηττού και να λαμβάνονται υπόψη τα ιδιοκτησιακά δικαιώματα και η κοινωνική πραγματικότητα. Ο κ. Παπακωνσταντίνου εξήρε τον πρωταγωνιστικό ρόλο του Δημάρχου Κρωπίας Δημητρίου Κιούση στην εξέλιξη της νομικής διεκδίκησης και απέδωσε τα εύσημα.


Τον λόγο έλαβαν για ερωτήσεις και σύντομες τοποθετήσεις όσοι εκ των παρευρισκομένων επιθυμούσαν.

Ο Δήμος Κρωπίας την επόμενη περίοδο περιμένοντας, την σύγκληση της Ολομέλειαςτου Συμβουλίου της Επικρατείας την άνοιξη του 2016 (τελική δικάσιμος) και την έκδοση της απόφασης, το Καλοκαίρι του 2016, θα απευθυνθεί σε επίσημους δημόσιους και αυτοδιοικητικούς φορείς για την προετοιμασία των αλλαγών και διορθώσεων των διατάξεων του νέου Π.Δ. αξιοποιώντας τις προτάσεις του Δήμου Κρωπίας, άλλων δήμων, των συλλόγων, των πολιτών και διεπιστημονικών ομάδων.


_________________________________

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

«Ιούνιος 2018»
ΔευΤριΤετΠεμΠαρΣαβΚυρ
28293031123
45678910
11121314151617
18192021222324
2526272829301
2345678
  

  

    
  
  
     
  
  
   
  
   Ηλεκτρονικές Υπηρεσίας ΚΕΠ
  
  
  
  
    
  
  
  

   

ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΑ ΜΕΣΩΝ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ

 

  

  

 

  

  

Φωτογραφικό Υλικό