Ο ΚΑΙΡΟΣ

 

  
 

  

 

 

 

 

  
 
 

ΣΦΗΤΤΕΙΑ 2015 – ΝΠΔΔ ΣΦΗΤΤΟΣ: EOΡΤΑΣΤΗΚΕ ΚΑΙ ΦΕΤΟΣ ΤΟ ΕΘΙΜΟ ΤΟΥ ΣΙΝ ΜΕΛΕΤΗ ΜΕ ΕΚΠΛΗΞΕΙΣ
   

Κορωπί, 10 Σεπτεμβρίου 2015
www.koropi.gr

ΣΦΗΤΤΕΙΑ 2015 – ΝΠΔΔ ΣΦΗΤΤΟΣ: EOΡΤΑΣΤΗΚΕ ΚΑΙ ΦΕΤΟΣ ΤΟ ΕΘΙΜΟ ΤΟΥ ΣΙΝ ΜΕΛΕΤΗ ΜΕ ΕΚΠΛΗΞΕΙΣ

ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΖΕΙ Η ΕΚΘΕΣΗ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΠΟΛΙΤΩΝ ΤΟΥ ΚΙΤΣΙ ΣΤΗΝ ΠΛ. ΔΕΞΑΜΕΝΗΣ (Γυάλινο Κτίριο)


 

ΟΙ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΕΛΕΙΩΝΟΥΝ & ΚΟΡΥΦΩΝΟΝΤΑΙ ΣΤΙΣ 11 ΚΑΙ 13 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ, ΜΕ ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΔΗΜΗΤΡΗ ΜΠΑΣΗ-ΡΑΛΛΙΑΣ ΧΡΙΣΤΙΔΟΥ ΚΑΙ ΝΕΑΝΙΚEΣ ΠΡΩΤΟΤΥΠΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ


 

Για πέμπτη χρονιά οι πολιτιστικές εκδηλώσεις Σφήττεια, αναβίωσαν το παραδοσιακό έθιμο Σιν Μελέτη στις 31 Αυγούστου 2015 ενώ εντυπωσίασε και η τέταρτη παρουσία της εθελοντικής ομάδας ζωγραφικής πολιτών του Κίτσι με επικεφαλής τον Στέλιο Καραμανώλη με την έκθεση που εγκαινιάστηκε την Τετάρτη 2 Σεπτεμβρίου 2015.Ο Δήμαρχος Κρωπίας Δημήτριος Κιούσης, μαζί με τον πρόεδρο του Δ.Σ Θεοφάνη Μιχαιρίνα, την πρόεδρο του ΝΠΔΔ Σφηττός Αδαμαντία Μάλλιου και αντιπροσωπεία αντιδημάρχων και δημοτικών συμβούλων (Ανδρέας Ντούνης, αντιδήμαρχος, Εμμανουήλ Γρινιεζάκης αντιπρόεδρος του Δ.Σ ΣΦΗΤΤΟΣ, Σταμάτης Ντούνης, Αγγελική Μαρκαντώνη) περιηγήθηκαν στην έκθεση ζωγραφικής. Ο κ. Κιούσης συνεχάρη κάθε εθελοντή/ντρια του εικαστικού εργαστηρίου του Κίτσι και δήλωσε ότι «το δείγμα ζωγραφικής που είδαμε, απηχεί ένα μέρος μόνο της πηγαίας δημιουργικής έμπνευσης των πολιτών του Κίτσι υπό τις οδηγίες ελευθερίας της έκφρασης που τους έχει εμφυσήσει ο δάσκαλός τους, Στέλιος Καραμανώλης! Μπράβο σε όλους τους συντελεστές της έκθεσης».Ο Δήμαρχος Κρωπίας εξέφρασε την ικανοποίησή του προς την πρόεδρο του ΝΠΔΔ Σφηττός Αδαμαντία Μάλλιου και την οργανωτική επιτροπή για τη συνέχιση της πολιτικής ανάδειξης της εικαστικής τέχνης τόσο, μέσω του εικαστικού εργαστηρίου του ΝΠΔΔ όσο και των πρωτοβουλιών αυτόνομων ομάδων πολιτών. Η έκθεση είναι ανοιχτή καθημερινά έως την Κυριακή 13 Σεπτεμβρίου 2015 (ώρες 19.00-21.00).

Η συνέχεια ήταν εξίσου ενδιαφέρουσα με τη συναυλία που ήταν αφιερωμένη στον αξέχαστο Σμυρνιό μουσικοσυνθέτη, μαέστρο και πιανίστα Κώστα Γιαννίδη (καλλιτεχνικό ψευδώνυμο του Γιάννη Κωνσταντινίδη). Εξαιρετικοί ήταν, οι ερμηνευτές, Μιράντα Γεωργάκη(μέτζο σοπράνο), Χρήστος Πρίφτης (βαρύτονος), Πόπη Μαλαπάνη (πιάνο) και ήταν αναμενόμενο να γοητεύσουν το κοινό και να συγκεντρώσουν πολλούς επισκέπτες από τα Μεσόγεια.Ανάμεσα τους διακρίναμε τον αντιπεριφερειάρχη ανατολικής Αττικής Πέτρο Φιλίππου ενώ από το δημοτικό συμβούλιο Κρωπίας εκτός του Δημάρχου Κρωπίας, Δημητρίου Κιούση διακρίναμε, τον πρόεδρο του Δ.Σ Κρωπίας, Θεοφάνη Μιχαιρίνα, τον αντιδήμαρχο Ανδρέα Ντούνη, την Ελένη Αδάμ, και την επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Αθηνά Κιούση.


 

Η ΑΝΑΒΙΩΣΗ ΤΟΥ ΕΘΙΜΟΥ, ΣΤΑ ΣΦΗΤΤΕΙΑ 2015

Σιν Μελέτη λένε στα αρβανίτικα το άναμμα της φωτιάς και είναι ένα έθιμο πανευρωπαϊκό και πανάρχαιο. Κάθε τόπος έχει τις δικές του συνήθειες και στο Κορωπί οι παλιοί αρβανίτες είχαν συνδέσει το έθιμο αυτό με τον εορτασμό του Οσίου Μελετίου, την λεγόμενη αρχή της Ινδίκτου (λατινική ελληνοποιημένη λέξη που σημαίνει ορισμός-διάγγελμα και καθιερώθηκε ως μέτρηση χρόνου – η Ινδικτιών- από τον Μ.Κωνσταντίνο το 312μ.χ). Ως γνωστόν η ορθόδοξη εκκλησία θεωρεί την 1η Σεπτέμβρη ως αρχή του εκκλησιαστικού έτους ενώ στο Βυζάντιο τη θεωρούσαν ως Πρωτοχρονιά-και το ξεκίνημα του τρύγου.

Και φέτος οι εκπλήξεις υποστήριξης του εθίμου δεν άφησαν ασυγκίνητο το κοινό. Στο γνωστό και φιλικό προαύλιο χώρο του Κλειστού Γυμναστηρίου του 1ου Γυμνασίου Κορωπίου, μια τριάδα εθελοντριών καλλιτεχνών, αποτελούμενη από τις, Τατιάνα Παπαμόσχου (σκηνοθέτησε το δρώμενο), την ηθοποιό Πηνελόπη Σεργουνιώτη και την μουσικό Νίκη Μαντζούκη (κιθάρα και μαντολίνο) παρουσίασε ένα δρώμενο για το έθιμο του Σιν Μελέτη.Στη συνέχεια, το Οδηγικό και Προσκοπικό κίνημα του Κορωπίου προσέφερε, μια αντιπροσωπευτική προσομοίωση του παραδοσιακού παιδικού παιχνιδιού, την λεγόμενη τσουβαλοδρομία και προκάλεσε τα χαμόγελα σε παλαιότερους και την έκπληξη στους νεότερους και στα παιδιά του «σήμερα» που δεν το ήξεραν. Μετά η νεολαίοι του Σώματος Οδηγισμού και Προσκοπισμού, άναψαν όπως πάντα την φωτιά και πολλοί δημότες τίμησαν το έθιμο, πήδηξαν πάνω από την φωτιά και ευχήθηκαν για άλλη μια χρονιά : «ΝΑ ΦΥΓΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΑ ΚΑΚΑ ΚΑΙ ΝΑ ΠΑΜΕ ΣΤΑ ΚΑΛΑ!».Σειρά μετά είχε, ο ιστορικός γυναικείος παραδοσιακός σύλλογος, το Λύκειο Ελληνίδων Κορωπίου. Η χορευτική του ομάδα εντυπωσίασε με τις όμορφες παραδοσιακές φορεσιές και την άρτια εκτέλεση των παραδοσιακών χορών του τόπου μας συνοδευόμενη από την πρόεδρο του διοικητικού συμβουλίου του, κα Ιωακειμίδου Αντωνία. Εντυπωσιασμένοι δήλωσαν τόσο, ο Δήμαρχος Κρωπίας Δημήτριος Κιούσης όσο και η πρόεδρος του ΝΠΔΔ Σφηττός από την εμφάνιση της χορευτικής ομάδας υπό τις δύσκολες συνθήκες που δημιούργησε η ζέστη που επικρατούσε.Ο ιδιαίτερα ενεργός, τα τελευταία χρόνια, πυρήνας εθελοντών του ΝΠΔΔ Σφηττός με επικεφαλής την πρόεδρο του Αδαμαντία Μάλλιου ήταν και πάλι στο πλευρό των συμμετεχόντων μαζί με αντιπροσωπεία της ομάδας εθελοντών της δασοπροστασίας και πολιτικής προστασίας του Δήμου μας ενώ την εκδήλωση υποστήριξε, με προσφορά εκλεκτού μεσογείτικου οίνου, ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Κορωπίου (ΑΣΚ). Την παρουσίαση της εκδήλωσης έκανε η Κατερίνα Μινακούλη μέλος της πολιτιστικής επιτροπής στο ΝΠΔΔ Σφηττός.

Η οργανωτική επιτροπή «Σφήττεια 2015» συγχαίρει θερμά, τις καλλιτέχνιδες του Κορωπίου που παρουσίασαν το δρώμενο, τον Σ.Ε.Ο Κορωπίου, το 2ο Προσκοπικό Σύστημα Κορωπίου, το Δ.Σ του Λυκείου Ελληνίδων Κορωπίου και όλα τα μέλη της χορευτικής ομάδας, τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Κορωπίου, την εθελοντική ομάδα Κορωπίου, τομέα δασοπροστασίας-πολιτικής προστασίας και όλους τους πολίτες που συμμετείχαν, για την εθελοντική υποστήριξη της αναβίωσης του εθίμου. Ευχαριστεί επίσης, την Μαρία Δούζη για την συλλογή φωτογραφικού υλικού από τις εκδηλώσεις των Σφηττείων 2015.

Στην εκδήλωση συμμετείχαν πολλά μέλη του δημοτικού συμβουλίου με επικεφαλής τον Δήμαρχο Κρωπίας Δημήτριο Κιούση συνοδευόμενο από τη σύζυγό του Πόλυ Ντούνη, πολλά μέλη του Δ.Σ του ΝΠΔΔ Σφηττού και της οργανωτικής επιτροπής με επικεφαλής την πρόεδρο του και δημοτική σύμβουλο κα Αδαμαντία Μάλλιου. Διακρίναμε επίσης, τους αντιδημάρχους, Ανδρέα Ντούνη και Θοδωρή Γρίβα, τους δημοτικούς συμβούλους της πλειοψηφίας, Δήμητρα Μιχαιρίνα, Κωνσταντίνο Κωνσταντάρα, Ελένη Αδάμ, Εμμυ Γκιόκα, Αγγελική Μαρκαντώνη, Δημήτρη Λέκκα, την γραμματέα του ΝΠΔΔ Σφηττός Αγγελική Γκιόκα, τον λαογράφο, ζωγράφο και ιστοριοδίφη Γιάννη Πρόφη κ.α.

Οι εκδηλώσεις Σφήττεια 2015 επιφυλάσσουν ένα «δυνατό φινάλε» για το κοινό :

  • με την μεγάλη συναυλία των καταξιωμένων καλλιτεχνών, Δημήτρη Μπάση και Ραλλίας Χρηστίδου, την Παρασκευή 11 Σεπτεμβρίου, στις 9 το βράδυ στο ανοιχτό δημοτικό θέατρο της Πλ. Δεξαμενής στο Κορωπί

  • και μια ημέρα αφιερωμένη στην νεολαία, την Κυριακή 13 Σεπτεμβρίου 2015, που περιλαμβάνει, το 1ο Urban Wave Festival of street art and culture (graffiti, BMX show, live shows - dj sets - hip hop dance) στο Δημοτικό Στάδιο Γ.Σ Παπασιδέρης, από τις 11 το πρωί έως τις 8 το βράδυ, την εκδήλωση αποφοίτησης των μαθητών του Λυκείου περιόδου 2014-2015 και τη βράβευση των επιτυχόντων μαθητών στην Τριτοβάθμια εκπαίδευση στο ανοιχτό δημοτικό θέατρο της Πλ. Δεξαμενής στις 20.30μμ.

-----------------------------------

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

«Αύγουστος 2018»
ΔευΤριΤετΠεμΠαρΣαβΚυρ
303112345
6789101112
13141516171819
20212223242526
272829303112
3456789
  

 

    
  
  
     
  
  
   
  
   Ηλεκτρονικές Υπηρεσίας ΚΕΠ
  
  
  
  
    
  
  
  

   

ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΑ ΜΕΣΩΝ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ

 

  

  

 

  

  

Φωτογραφικό Υλικό