Ο ΚΑΙΡΟΣ

 

  
 

  

 

 

 

 

  
 
 

ΝΕΑ - Ο ΔΗΜΟΣΙΟΣ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΑΡΧΗΣ ΓΙΑ ΤΑ ΠΕΠΡΑΓΜΕΝΑ ΤΟΥ 2015 ΚΑΙ ΤΙΣ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΤΟΥ 2016
 Ο ΔΗΜΟΣΙΟΣ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΑΡΧΗΣ ΓΙΑ ΤΑ ΠΕΠΡΑΓΜΕΝΑ ΤΟΥ 2015 ΚΑΙ ΤΙΣ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΤΟΥ 2016

Πραγματοποιήθηκε, την Δευτέρα 28 Νοεμβρίου 2016, ο δημόσιος απολογισμός δημοτικών πεπραγμένων για το 2015 και τα σημαντικότερα έργα και πολιτικές του 2016. Ο πρόεδρος του Δ.Σ Θεοφάνης Μιχαιρίνας κήρυξε την έναρξη της ειδικής συνεδρίασης του Δ.Σ για το δημόσιο απολογισμό του 2015. Αμέσως μετά παρουσιάστηκε μια σύντομη ανασκόπηση των έργων και των πολιτικών του 2015-- η οποία βασίστηκε στα απολογιστικά σημειώματα των δημοτικών υπηρεσιών- που ανταποκρίνονται, σύμφωνα με τη Δημοτική Αρχή, στις βασικές πολιτικές δεσμεύσεις της απέναντι στους δημότες όπως αυτές εγκρίθηκαν με το εκλογικό αποτέλεσμα του 76%, της 18ης Μαΐου 2014. Παράλληλα, γινόταν αναφορά στα σημαντικότερα έργα και πολιτικές που εξελίσσονται το 2016 στο Δήμο Κρωπίας μέσα από αποφάσεις του Δ.Σ και πρόσφατες θετικές αποφάσεις άλλων κρατικών και αυτοδιοικητικών φορέων εκπροσώπησης.Στη συνέχεια το λόγο έλαβε, ο Δήμαρχος Κρωπίας, Δημήτριος Ν.Κιούσης και αναφέρθηκε αναλυτικά σε ορισμένα έργα και πολιτικές που αναπτύχθηκαν το 2015 και το 2016 και προέβη στην πολιτική αξιολόγηση του δημοτικού έργου και των πολιτικών που αναπτύχθηκαν. Ο απολογισμός της δημοτικής αρχής ολοκληρώθηκε με εισηγήσεις και σύντομες τοποθετήσεις των αντιδημάρχων, Ανδρέα Ντούνη, Θοδωρή Γρίβα, Αντώνη Κορωνιά, Νίκου Γιαννάκου, των δημοτικών συμβούλων Κώστα Κιούση και Σταμάτη Ντούνη σε ορισμένα ζητήματα καθηκόντων τους (ηλεκτροφωτισμός, επεκτάσεις μελέτη για εξοικονόμηση ρεύματος και Δημοτικά Κοιμητήρια αντίστοιχα), της προέδρου του Δ.Σ ΝΠΔΔ Σφηττός Αδαμαντίας Μάλλιου, του προέδρου της ΚΕΔΚ Μανώλη Γρινιεζάκη και του διευθυντή της ΚΕΔΚ, Νέστωρα Αποστολόπουλου. Στο τραπέζι της παρουσίασης ήταν και οι αιρετοί εκπρόσωποι –πρόεδροι των νομικών προσώπων των Σχολικών Επιτροπών,Δήμητρα Μιχαιρίνα και Παναγιώτης Πολίτης.Η συνεδρίαση συνεχίστηκε με την τοποθέτηση της επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, Αθηνάς Κιούση και του δημοτικού συμβούλου της μείζονος αντιπολίτευσης, Διονύση Κερασιώτη ( καταψήφισαν συνολικά τον απολογισμό ασκώντας κριτική σε ζητήματα δημοτικής πολιτικής που ανέδειξαν) και με ερωτήματα και τοποθετήσεις πολιτών και άλλων δημοτικών συμβούλων της αντιπολίτευσης. Οι δημοτικοί σύμβουλοι της ελάσσονος αντιπολίτευσης δεν παρευρέθηκαν.ΠΩΣ ΤΟΠΟΘΕΤΗΘΗΚΕ Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΚΡΩΠΙΑΣ, ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΙΟΥΣΗΣ

Η τοποθέτηση του Δημάρχου Κρωπίας βασίστηκε στην παρουσίαση στοιχείων των δημοτικών πεπραγμένων που προηγήθηκε. Ο κ. Κιούσης διευκρίνιζε και ενημέρωνε για την εξέλιξη των οικονομικών πεπραγμένων, του προσωπικού που χρησιμοποιήθηκε, του βασικού προβλήματος της υποστελέχωσης, των έργων υποδομής που εκτελούνται, τις κοινωνικές πολιτικές και τις έκτακτες κοινωνικές δομές που λειτουργούν, τις παρεμβάσεις σε τομείς άμεσης προτεραιότητας και σε πολιτικές για την προάσπιση των συμφερόντων του Δήμου και των δημοτών. Βασικό χαρακτηριστικό της τοποθέτησής του ήταν η κριτική του σε μια μικροπολιτικής σκοπιμότητας άποψη, που προσπαθεί να μειώσει την αξία των μεγάλων έργων υποδομής επειδή γίνονται υπογείως, «κάτω από το χώμα…και δεν φαίνονται», δεν είναι ορατά ως έργα, άρα «τίποτα δεν γίνεται». Ορισμένα από τα μεγάλα νέα και τις εξελίξεις για τον Δήμο Κρωπίας που συμβάλλουν στην ικανοποίηση πολιτικών δεσμεύσεων της δημοτικής αρχής απέναντι στους πολίτες είναι:

  • Για το μεγάλο έργο της αποχέτευσης ακαθάρτων πόλεως Κορωπίου-ΚΕΛ Αεροδρομίου : ενημέρωσε ότι ολοκληρώνεται εντός τριών μηνών το σύνολο του εσωτερικού αποχετευτικού δικτύου ενώ κατά 85% έχει υλοποιηθεί το έργο του Βιολογικού Καθαρισμού και εντός των χρονοδιαγραμμάτων. Οι καθυστερήσεις που παρατηρούνται οφείλονται αποκλειστικά στο δεδομένο της μεγαλύτερης αρχαιολογικής ανασκαφής που γίνεται στην Αττική, με 160 ανασκαφές σε 120χλμ διανοίξεων για την αποχέτευση και τον βιολογικό καθαρισμό, με σπουδαία όμως ευρήματα που ενισχύουν την πολιτιστική τουριστική αξία των Μεσογείων. Για την αποχέτευση ακαθάρτων στο Κίτσι που πλέον εντάχθηκε το δίκτυό της και επίσημα από την ΕΥΔΑΠ στο ΚΕΛ Ψυττάλειας εκτιμάται ότι μετά τις θετικές εξελίξεις στις γεωλογικές μελέτες που εγκρίθηκαν από αρμόδιο φορέα, «ανοίγει» ο δρόμος για τον προγραμματισμό των έργων του εσωτερικού αποχετευτικού δικτύου. Για την αποχέτευση παραλιακού μετώπου Δήμου Κρωπίας, Αγίου Δημητρίου-Αγίας Μαρίνας κ.α η νέα εξέλιξη είναι η ένταξη στον νέο σχεδιασμό με αποδέκτη των ακαθάρτων το ΚΕΛ Καλυβίων.
  • Η ολοκλήρωση του άλλου μεγάλου έργου της κατασκευής του Σχολικού Συγκροτήματος στο Κίτσι με την λειτουργία πλέον τον Νοέμβριο του 2016, όλων των κτιρίων και των σχολείων (Νηπιαγωγείο, Δημοτικό, 3ο Γυμνάσιο, 2ο ΓΕΛ).
  • Η αδειοδότηση του «Πράσινου Σημείου» Διαχείρισης Ανακυκλώσιμων Υλικών του Δήμου Κρωπίας από την Περιφέρεια Αττικής σε κατάλληλο σημείο στην Λ.Προφάρτας και η αίτηση πρότασης χρηματοδότησης στο νέο ΕΣΠΑ . Πρώτος Δήμος της Αττικής με άδεια για Πράσινο Σημείο σύμφωνα με τον νέο ΠΕΣΔΑ.
  • Η έγκριση του δανείου 2.500.000 εκ. ευρώ από το Υπουργείο Οικονομικών και τον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών Γεώργιο Χουλιαράκη (σ.σ.οι όροι δανεισμού είναι καλύτεροι από τους όρους που δανείζεται το Ελληνικό Δημόσιο!) για τα έργα ύδρευσης-οδοποιίας σε εκτός σχεδίου οικιστικές περιοχές ήταν η είδηση του 2015. Ως γνωστόν δεν μπορούν να εκτελεστούν έργα σε εκτός σχεδίου περιοχές μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) που στα χρόνια των μνημονίων, κατέρρευσε. Επίσης, ανακοινώθηκε και η πρόσφατη θετική εισήγηση του Ελεγκτικού Συνεδρίου για την υπογραφή των συμβάσεων και την έναρξη των συγκεκριμένων, κοινωφελούς σκοπιμότητας,έργων ύδρευσης και οδοποιίας από τον Ιανουάριο του 2017.
  • Ενημέρωσε για την ολοκλήρωση του έργου 35χλμ αντικατάστασης δικτύου ύδρευσης Αγίας Μαρίνας και σε ποια σημεία του σχεδίου πόλης έγιναν (δηλ. στις εντός σχεδίου περιοχές Αγίου Δημητρίου, Αλθέας,Πολεοδ.Ενότητα 2 Αγίας Μαρίνας) και ποια προγραμματίζονται να ξεκινήσουν από το Δήμο Κρωπίας και την Περιφέρεια Αττικής.
  • Η νέα ένταξη 6,5 εκ. ευρώ από την Περιφέρεια Αττικής για την εκτέλεση έργων ύδρευσης στις περιοχές Αγίας Μαρίνας έως Κίτσι και η παρουσίαση των άλλων εκτελεστέων έργων της Περιφέρειας Αττικής, μεταξύ των οποίων, το μη ευρύτερα γνωστό όπως, η διευθέτηση ρέματος Αγίου Κωνσταντίνου –αντιπλημμυρικό έργο-από την περιοχή Λαμπρικά διαμέσου βιομηχανική ζώνης και μέχρι το Μαρκόπουλο.
  • Η πλήρης ανάπτυξη και λειτουργία πρωτοποριακών τεχνολογιών για τη δημοτική ύδρευση και την εξυπηρέτηση των δημοτών. Πρόκειται για Σύστημα Σταθερού Δικτύου «FixedNetwork» Αυτόματης Συλλογής Μετρήσεων με τεχνολογία AMR(AutomaticΜeterReading) δηλ. αυτόματης συλλογής κατανάλωσης, διαγνωστικών και δεδομένων κατάστασης, από υδρομετρητές και μεταφοράς αυτών σε Κεντρική Βάση Δεδομένων για τιμολόγηση, αντιμετώπιση προβλημάτων και ανάλυση. Στην ίδια τεχνολογία βασίζεται και το σύστημα συλλογής δεδομένων κατανάλωσης και λειτουργίας του υποσυστήματος ύδρευσης που τοποθετήθηκε το 2016, στην περιοχή Αγίας Μαρίνας του Δήμου Κρωπίας
  • Η επανεκκίνηση των έργων του κρίσιμου αντιπλημμυρικού έργου διευθέτησης ρ. Ξερέα στην Αγία Μαρίνα(στα εκτελεστέα έργα της Περιφέρειας Αττικής)
  • Στην τελική ευθεία εκκίνησης είναι και το μεγάλο έργο αντιπλημμυρικής προστασίας Νοτιοανατολικού τομέα της πόλης του Κορωπίου(στα εκτελεστέα έργα της Περιφέρειας Αττικής) αφού ολοκληρώνεται το εσωτερικό αποχετευτικό δίκτυο ακαθάρτων και τα παράλληλα υπόγεια έργα αποστράγγισης.
  • Για τις πολεοδομικές εξελίξεις ξεχώρισε φυσικά, τις εντάξεις σε σχέδιο της Γειτονιάς 3 της Αγίας Μαρίνας και της δυτικής Επέκτασης της Πόλεως Κορωπίου ( ΦΕΚ το 2016) ύστερα από μεγάλες μάχες με ιδιωτικά συμφέροντα στο παρασκήνιο. Σημαντική επίσης εξέλιξη είναι και η έγκριση των γεωλογικών μελετών του Κιτσίου.
  • Η ανακατασκευή του Πολιτιστικού-Ιστορικού Κτιρίου προχώρησε το 2015 αλλά σταμάτησε προσωρινά το 2016 λόγω ζητημάτων πληρωμής του αναδόχου από την Περιφέρεια Αττικής. Αναμένεται σύντομα η διευθέτηση του ζητήματος από την Περιφέρεια Αττικής.
  • Για τη βιοκλιματική ανάπλαση της Πλατείας του Ιερού Ναού Αναλήψεως. Ολοκληρώνεται εντός Δεκεμβρίου 2016 το έργο και θα παραδοθεί με τις κατάλληλες προδιαγραφές που την καθιστούν λειτουργική ως προς τα βιοκλιματικά χαρακτηριστικά-υλικά της (σε πλήρη λειτουργία όταν αναπτυχθεί πλήρως και η θαμνώδης βλάστηση και η δεντροκάλυψή της) και απόλυτα φιλική για χρήση της από τους πολίτες. Το επόμενο διάστημα θα κατασκευαστεί η λεγόμενη «φιάλη» και το νέο Αρχονταρίκι του Ιερού Ναού.
  • Η ολοκλήρωση της λειτουργίας του συστήματος περιβαλλοντικής αποκατάστασης του πρώην ΧΑΔΑ-Πλήρης ηλεκτροδότηση το 2016 μετά από επίμονα αιτήματα προς ΔΕΔΔΗΕ με κάλυψη από Κάστρο Χριστού έως την Ντούκα!
  • Για την εφαρμογή της κυκλοφοριακής μελέτης, παραδέχθηκε λάθη σε συγκεκριμένες οδούς και σε άμεση διόρθωση αυτών των αστοχιών ενώ με τους συγκοινωνιακούς κόμβους που θα κατασκευαστούν (έχει σταλεί ο φάκελος έγκρισης σε αρμόδια κρατική υπηρεσία και θα καλυφθεί η χρηματοδότηση για τις αρχαιολογικές ανασκαφές στον κρίσιμο κόμβο της Οδού Αττικής και Β.Κωνσταντίνου) θα έχουμε την εφαρμογή της μονοδρόμησης τμήματος Λεωφ.Βασιλέως Κωνσταντίνου καθώς και άλλων υποστηρικτικών μέτρων.
  • Για τις κοινωνικές δομές και πολιτικές (Δήμου Κρωπίας, ΚΕΔΚ, ΝΠΔΔ Σφηττός : Κοινωνική Υπηρεσία, Δημοτικά-Κοινωνικά Ιατρεία, Κοινωνικό Παντοπωλείο, Κοινωνικό Φροντιστήριο, Κοινωνικό Φαρμακείο, Βοήθεια στο Σπίτι, Φυσιοθεραπευτήριο ΚΑΠΗ, 3 ΚΑΠΗ, Παιδικοί Σταθμοί, ΚΔΑΠ) επικέντρωσε στην οργάνωσή τους πλέον υπό την επιστημονική εποπτεία της Κοινωνικής Υπηρεσίας -χωρίς παρεμβάσεις στη διοίκηση των δομών αυτών- και στον συνεχώς αυξανόμενο αριθμό εξυπηρετούμενων πολιτών, τη δραματική υποστελέχωσή τους και τη λειτουργία ορισμένων δομών ακόμα και με εθελοντές πολιτικής προστασίας.
  • Για την πολιτική προστασία, αναφέρθηκε στην πλήρη πλέον ένταξή της στην καθημερινή λειτουργία του Δήμου στην έδρα της στη θέση Μπότα και τον Χειμώνα, στη επιτυχή αντιμετώπιση 121 το 2015 και 88 το 2016 περιστατικών φωτιάς και στην ένταξη της εθελοντικής ομάδας στο Μητρώο της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.Εξήρε επίσης τα μέλη και της εθελοντικής ομάδας για τις παράλληλες εθελοντικές προσφορές τους σε κοινωνικές δομές του Δήμου καλύπτοντας τις δραματικές ελλείψεις προσωπικού.
  • Για τις πολιτικές απαλλαγής και μείωσης δημοτικών τελών και τελών ύδρευσης σε τρίτεκνες και πολύτεκνες οικογένειες παρέπεμψε σε εντολή προς οικονομική και κοινωνική υπηρεσία να συντάξουν πρόταση αξιοποιώντας την κείμενη νομοθεσία και με ανάλογη μελέτη.
  • Για την απόδοση εξωστρεφών υπηρεσιών εξυπηρέτησης όπως, ΚΕΠ, Γραμμή Δημότη, Τομέας Καθαριότητας-αποκομιδής απορριμμάτων,Ταμείο, Πρωτόκολλο, Γραφείο Αδειοδοτήσεων,Δημοτολόγιο, Τεχνική Υπηρεσία, Οικονομική Υπηρεσία, Κοινωνική Υπηρεσία, Υπηρεσία Υδρευσης,Πολιτική Προστασία, Δομές ΚΕΔΚ και ΝΠΔΔ Σφηττός ήταν πολύ θετικές όλες οι αναφορές παρά τη δραματική υποστελέχωσή τους.
  • Πολλές ήταν και οι παρεμβάσεις σε θέματα καθημερινότητας/μικρών σημαντικών έργων, ανταποδοτικών υπηρεσιών, συντήρησης Σχολικών Κτιρίων, ανακατασκευές παιδικών χαρών, μπάρες στον πεζόδρομο, παραχώρηση οχήματος ανακύκλωσης, καθαρισμοί ακτών, φρεατίων, προγραμματισμός για τα πεζοφάναρα στο παραλιακό μέτωπο κ.α. που ανέλυσαν και οι αντιδήμαρχοι, Διοίκησης –Οικονομικών, Α. Ντούνης, Θ. Γρίβας, Πολιτικής Προστασίας-Κοινωνικής Πολιτικής,Τεχνικών Ν.Γιαννάκος και Περιβάλλοντος Αντώνης Κορωνιάς.
  • Για την οργάνωση των αναπτυξιακών και τουριστικών πρωτοβουλιών, ο Δήμαρχος ενημέρωσε για την προετοιμασία του Δήμου σε επίπεδο υποδομής-περιεχομένου και τη συγκρότηση των εθελοντικών ειδικών ομάδων έργου για οργανωμένη παρέμβαση.
  • Τέλος, ενημέρωσε για τη βασική ατζέντα αιτημάτων και ζητημάτων προς την Κεντρική Διοίκηση (Π.Δ Προστασίας Υμηττού, Αντισταθμιστικά και τέλη από Αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος και αξιοποίηση «Ελληνικού», Διασύνδεση ΟΑΕΔ με ΟΤΑ για ανεργία, Γενικό Νοσοκομείο Αν.Αττικής, διεκδίκηση της π.Λουμπάρδα από ΤΑΙΠΕΔ, Δασαρχείο Υμηττού, κοινωνικό πρόβλημα από μετακινούμενους πληθυσμούς και της περιοχής Κούπι κ.α).
  • Στοιχεία της δράσης του ΝΠΔΔ Σφηττός ανέπτυξε, η πρόεδρος του ΔΣ ΝΠΔΔ Σφηττός Αδαμαντία Μάλλιου.) επικεντρώνοντας στην υψηλή ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών στα ΚΑΠΗ, στους δύο Παιδικούς Σταθμούς, στα Δημοτικά Γυμναστήρια, στα εργαστήρια του πρώην Πνευματικού Κέντρου (Χορού, Θεάτρου,Εικαστικά εργαστήρια)στα Δημοτικά Στάδια, στη Δημοτική Φιλαρμονική, παρά τα σοβαρά προβλήματα στην στελέχωση ορισμένων δομών (λειτουργεί με εθελοντές π.χ. η Δημοτική Βιβλιοθήκη!), Τις πολιτικές της Κοινωφελούς Επιχείρησης ανέπτυξε ο διευθυντής της ΚΕΔΚ, Ν.Αποστολόπουλος.

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

«Ιούνιος 2018»
ΔευΤριΤετΠεμΠαρΣαβΚυρ
28293031123
45678910
11121314151617
18192021222324
2526272829301
2345678
  

  

    
  
  
     
  
  
   
  
   Ηλεκτρονικές Υπηρεσίας ΚΕΠ
  
  
  
  
    
  
  
  

   

ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΑ ΜΕΣΩΝ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ

 

  

  

 

  

  

Φωτογραφικό Υλικό