Ο ΚΑΙΡΟΣ

 

  
 

  

 

 

 

 

  
 
 

ΝΕΑ - ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΑ ΕΥΡΗΜΑΤΑ ΣΕ 160 ΑΝΑΣΚΑΦΕΣ ΣΕ 120 ΧΛΜ ΕΡΓΑΣΙΩΝ
 
ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΑ ΕΥΡΗΜΑΤΑ ΣΕ 160 ΑΝΑΣΚΑΦΕΣ ΣΕ 120 ΧΛΜ ΕΡΓΑΣΙΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΗΣ ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΩΝ ΜΕΣΟΓΕΙΩΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΟΝΤΑΙ ΣΕ ΕΚΘΕΣΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ ΣΤΟ ΚΟΡΩΠΙ.

Σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα ανακαλύφθηκαν στα Μεσόγεια της Αττικής τα τελευταία 4 χρόνια που συμπληρώνουν την γνώση της επιστημονικής κοινότητας και προκαλούν το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Ο αρχαιολογικός πλούτος της χώρας μας είναι μια διαρκής επένδυση για την ελληνική οικονομία και την παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά.Συμβάλλει στη συνεχή διαφήμιση της χώρας μας στην παγκόσμια κοινή γνώμη με ότι αυτό σημαίνει για τη «βαριά βιομηχανία» μας, τον Τουρισμό.

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ανατολικής Αττικής διενήργησε 160 σωστικές ανασκαφές, από το 2013 έως 2016, σε μήκος 120χλμ (!) κατά τη διάρκεια της εκτέλεσης εργασιών της κατασκευής του μεγάλου περιβαλλοντικού έργου της αποχέτευσης ακαθάρτων και βιολογικού καθαρισμού Κεντρικών Μεσογείων Αττικής (Κορωπί,Παιανία,Μαρκόπουλο). Είναι χαρακτηριστικό ότι τα σημαντικά αυτά ευρήματα και αρχαιολογικές θέσεις, όπως μεγάλο μέρος του αρχαίου οδικού δικτύου, ιερά και νεκροταφεία, οικιστικές και βιοτεχνικές εγκαταστάσεις χρονολογούνται, σύμφωνα με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Αν.Αττικής, από την 6η χιλιετία π.Χ έως και τον 16ο αιώνα μ.Χ και επιβεβαιώνουν ότι η εύφορη πεδιάδα στην καρδιά της Αττικής γης κατοικήθηκε αδιάκοπα. Ένα ενδεικτικό φωτογραφικό υλικό από αυτές τις ανασκαφές περιλαμβάνεται στην Έκθεση Φωτογραφίας με τίτλο «Η Αρχαιολογία “δικτυώνει” τα Μεσόγεια» που «άνοιξε τις πύλες της», το Σάββατο 22 Οκτωβρίου 2016, στο Παλαιό Εμφιαλωτήριο του Αγροτικού Οινοποιητικού Συνεταιρισμού.

Ο Δήμαρχος Κρωπίας, Δημήτριος Κιούσης παραβρέθηκε και απεύθυνε χαιρετισμό. Στα σημαντικά της ημέρας εκείνης καταγράφεται, η επανάληψη της παλαιότερης πρότασης του Δημάρχου Κρωπίας Δημητρίου Κιούση, για μόνιμη στέγαση των αρχαιολογικών ευρημάτων στο ιστορικό κτίριο του 1ου Δημοτικού Σχολείου Κορωπίου(κατασκευής 1903, χαρακτηρισμένο κτίριο Νεώτερης Αρχιτεκτονικής Κληρονομιάς από το ΥΠ.Πολιτισμού) που θα μετεξελιχθεί σε Μουσείο. Για να γίνει αυτό ο κ.Κιούσης υπενθύμισε στο αντιπεριφερειάρχη Αν.Αττικής Πέτρο Φιλίππου -που ήταν παρών και χαιρέτησε την εκδήλωση- ότι πρέπει να υπογραφεί σύντομα η διαδικασία για την πράξη εφαρμογής της δυτικής επέκτασης της πόλης Κορωπίου από την Περιφέρεια Αττικής με την οποία θα ορίζεται ο χώρος ανέγερσης του νέου κτιρίου του 1ου Δημοτικού Σχολείου Κορωπίου.Τέλος ο κ.Κιούσης αναφερόμενος στο μεγάλο έργο της αποχέτευσης και το παράλληλο ανασκαφικό μεγάλο έργο της Εφορείας Αν.Αττικής επισήμανε με έμφαση ότι όσοι φώναζαν για καθυστερήσεις του έργου προσπαθώντας να εκμεταλλευτούν μικροπολιτικά το θέμα η συγκεκριμένη έκθεση τους δίνει απαντήσεις. Σύμφωνα μάλιστα με την Εφορεία Αρχ. Αν.Αττικής, στην περιοχή του Κορωπίου,νέα στοιχεία καταδεικνύουν τη συνεχή κατοίκηση από την 3η χιλιετία έως και τα μεταβυζαντινά χρόνια.Νέοι πυρήνες του πρωτοελλαδικού οικισμού του Κέντρου Υγείας Κορωπίου (3.200-2300π.Χ) αποκαλύφθηκαν, ενώ ο εντοπισμός κλασικού νεκροταφείου(5ος-4ος αι.π.Χ) με χρήση έως τα ύστερα ρωμαϊκά χρόνια(4ος αι.μ.Χ) συμπληρώνει τις γνώσεις μας για το γνωστό αρχαίο Δήμο της Οης.Το άγνωστο έως τώρα παλαιοχριστιανικό νεκροταφείο(4ος-6ος αι.μ.Χ) νοτίως του Ι.Ν.Αγίας Παρασκευής Κορωπίου γεφυρώνει το κενό μεταξύ αυτής της περιόδου και των βυζαντινών και μεταβυζαντινών μνημείων καθώς και των καταλοίπων που ήρθαν στο φως από τις παλαιότερες ανασκαφές(κτηριακά συγκροτήματα με σιρούς και φρέατα).

Παρευρέθηκαν εκτός του Δημάρχου Κρωπίας, ο αντιπεριφερειάρχης Αν.Αττικής Πέτρος Φιλίππου, η βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, πρώην Υπουργός, Εύη Χριστοφιλοπούλου,ο πρόεδρος του Δημ.Συμβουλίου Κρωπίας,Θεοφάνης Μιχαιρίνας, οι αντιδήμαρχοι Ανδρέας Ντούνης και Θοδωρής Γρίβας, η επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Αθηνά Κιούση, οι δημοτικοί σύμβουλοι, Κώστας Κιούσης, Αγγελική Λειβαδίτου, Διονύσης Κερασιώτης, η καΑναστασία Λαζαρίδου, Διευθύντρια Εφορείας Αρχαιοτήτων Αν.Αττικής (εκ των βασικών ομιλητών), η καΑνδρίκου Ελένη, από το Τμήμα Προϊστοριών και Κλασικών Αρχαιολογικών Χώρων,οι υπεύθυνοι-επιμελητές του αρχαιολογικού υποέργου, Κερασία Ντούνη, Παναγιώτα Μιχαηλίδη καθώς και άλλοι συντελεστές της έκθεσης ,ο πρόεδρος του ΑΣΚ (εκ των διοργανωτών) κ.Σταμάτης Γεωργάκης, και πλήθος κόσμου που υπερέβαιναν τους 500. Στην είσοδο του Συνεταιρισμού τοποθετήθηκε από την Εφορεία το αρχαίο πατητήρι (ληνός) σταφυλιών για την παραγωγή οίνου(4ου-3ου αι. π.Χ) που ανακαλύφθηκε στην περιοχή της κατασκευής του Βιολογικού Καθαρισμού Κεντρικών Μεσογείων (Νοτιοανατολικά του Διεθνούς Αεροδρομίου) που μαρτυρά την καλλιέργεια και την παραγωγή κρασιού στην περιοχή ήδη κατά τους αρχαίους χρόνους.Πρόκειται για μια πολύ προσεγμένη δημόσια μόνιμη έκθεση στο κοινό αυτού του σπουδαίου αρχαιολογικού ευρήματος που ενθουσίασε τους επισκέπτες.Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 30 Ιουνίου 2017 και έχει προκαλέσει μεγάλο ενδιαφέρον ιδιαίτερα στην εκπαιδευτική και μαθητική κοινότητα του Ν. Αττικής. Πολλά σχολεία έχουν ήδη επισκεφτεί την έκθεση και έχουν παρακολουθήσει και ειδικό ντοκιμαντέρ που έχει επιμεληθεί η Ειρήνη Βρεττού, αρχαιολόγος. Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα έως Σάββατο 8:00 – 15:00 και Κυριακή 10:00 – 15:00. Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη. Τόπος, Αγροτικός Οινοποιητικός Συνεταιρισμός Κορωπίου (Βασ. Κων/νου 31, Κορωπί) Τηλ.: 210-662 52 27 ή 32 16 700(εσωτ.:100).Ε-mail: [email protected]


ΠΟΙΟΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ ΤΗΣ ΕΚΘΕΣΗΣ

Η Διευθύντρια της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ανατολικής Αττικής, καΑναστασία Λαζαρίδου έχει το γενικό συντονισμό και την εποπτεία. Επιμελήθηκαν, οι υπεύθυνοι του αρχαιολογικού υποέργου, καΚερασία Ντούνη και καΠαναγιώτα Μιχαηλίδη. Τη μουσειολογική υποστήριξη έκανε, η καΜαρία-Νίκη Κουτσούκου.Τον μουσειογραφικό σχεδιασμό , η καΑγγελική Μάρκου. Τη σχεδιαστική αποτύπωση χώρων είχαν, η κα Ευμορφία Ψαρά και η καΑγγ.Μάρκου ενώ την τεχνική και γραμματειακή επιμέλεια έχει, η καΜαρία Σκαλιά.Παραγωγή ντοκιμαντέρ έκανε, η καΕιρήνη Βρεττού, αρχαιολόγος.Επεξεργασία φωτογραφίας έκανε, η καΔήμητρα Τηλιγάδα. Ηλεκτρολόγος: κ.Ιωάννης Γεωργάκης, Εργατοτεχνικό προσωπικό : κκ.,Αθανάσιος Φαλίδας,Μιχάλης Γκιάτας,Γιάννης Κοτσανίτης,Μανώλης Περράκης, Κλεάνθης Ξανθόπουλος.Χρήστος Ναούμης. Ανάμεσα στους συντελεστές ξεχωρίζει φυσικά, ο Αγροτικός Οινοποιητικός Συνεταιρισμός Κορωπίου με τον πρόεδρό του Δ.Σ του, κ.Σταμάτη Γεωργάκη.

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

«Ιούνιος 2018»
ΔευΤριΤετΠεμΠαρΣαβΚυρ
28293031123
45678910
11121314151617
18192021222324
2526272829301
2345678
  

  

    
  
  
     
  
  
   
  
   Ηλεκτρονικές Υπηρεσίας ΚΕΠ
  
  
  
  
    
  
  
  

   

ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΑ ΜΕΣΩΝ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ

 

  

  

 

  

  

Φωτογραφικό Υλικό